3 2 1…αυτοκαταστροφή

Ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια που θα παίξει το μυαλό σου είναι αυτό της αυτοκαταστροφής σου. Είναι ο τρόπος και το διάστημα κατά το οποίο χωρίς να το καταλάβεις θα αφιερώσεις χρόνο για να πληγώσεις τον εαυτό σου. Δεν καταλαβαίνεις εκείνη την στιγμή, με πόσα συγκεκριμένα και οργανωμένα βήματα έχεις βάλει το μυαλό σου να παλεύει κυριολεκτικά με τον εαυτό του.

Αυτό που σε ξεγελά είναι ότι όσο αυτοκαταστρέφεσαι, ένα κομμάτι του μυαλού σου προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Πως αυτό που κάνεις δεν είναι επιβλαβές για ‘σένα, απλά δεν μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου από κάθε βήμα. Κάθε βήμα που σε πετάει ακόμα πιο κάτω, σε χτυπά, σε πληγώνει, σε θάβει πιο βαθιά…Και το χαμόγελο σου δεν σβήνει γιατί προσπαθείς να σε παρηγορήσεις. Πως κάθε επιλογή σου είναι επειδή έτσι πρέπει να γίνει, γιατί το θέλεις.

Και στην ουσία, δεν το θέλεις. Σε ταλαιπωρεί και σε κουράζει. Σε τυφλώνει.

c91eb0eca8cb6fe48ab94671181d8311
Illustration by RegardsCoupables

Όμως δεν θα κρατήσει για πολύ. Για πόσο καιρό μπορείς αλήθεια να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου; Κάθε φορά που θα πληγώνεσαι το ένστικτο σου θα προσπαθεί να σε σώσει. Και εκεί αντί να αφιερώνεις τόση ενέργεια στο να σχεδιάζεις το πλάνο της ισοπέδωσης σου, ίσως να πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο να φροντίσεις εσένα. Με όποιον τρόπο σε κάνει ειλικρινά να νιώσεις πιο υγιή ψυχικά. Ακόμα κι αν κάποιες επιλογές πονέσουν και σε πληγώσουν ξανά, θα είναι για το καλό σου.

Αν είσαι κάποιος που γράφει επίσης, ίσως καταλάβει αυτό. Πολλές φορές, φοβάμαι να γράφω προσωπικά γιατί νιώθω πως όλοι μου οι κοντινοί άνθρωποι θα έρθουν με ανησυχία να με ρωτήσουν, τι μου συμβαίνει. Αλλά ουσιαστικά, δεν γίνεται αυτό. Οι περισσότεροι μου εκφράζουν τόσο πόσο ταυτίστηκαν ή παρηγορήθηκαν από ένα κείμενο και πως μίλησα για λίγο είτε στο μυαλό τους και στην σκέψη τους, είτε στην καρδιά τους.

Δεν θέλω να φοβάμαι να εκφράζω τις σκέψεις μου σε αυτήν την μικρή γωνιά του διαδικτύου, ακόμα κι αν αυτό που θα θέλω να γράψω μοιάζει με μια σελίδα του ημερολογίου μου. Αν μπορεί να αγγίξει τον οποιονδήποτε με κάποιο τρόπο, τότε αυτό μου αρκεί.

Αν μπορείς και θέλεις, σε παροτρύνω να κάνεις κάτι για ‘σένα σήμερα. Αν το χρειάζεσαι, βρες κάτι που αληθινά θα σου φέρει ευτυχία. Και τότε, ίσως δημιουργήσεις ένα καλύτερο σχέδιο για τον εαυτό σου.

8a469e272eaeff52370b1ddf21dd6766
illustration by Sara Herranz

 

*Εικόνα: Sofia Bews

 

Σχολιάστε